Startpagina Home
Visie Scheveningen Bad 2020
 
Plan Visie Scheveningen Bad
Aanbieding Plan
Visie en uitgangspunten
Historie
Pleinen
Lijnen
Sferen
Verkeer en parkeren
Deelgebieden
Palaceplein en Bilderberg
Gevers Deynootplein
Pier
Circusplein
Boulevard en Strand
Overige Aandachtspunten
Uitgangspunten Gemeente
 
Comité
Download plan2020
 
Wilt u op de hoogte blijven , laat dan hier uw e-mail adres achter.
Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om U op de hoogte te stellen van nieuws over plannen voor Scheveningen - Kust
Mailinglijst
Aanmelden
Afmelden

Vul uw e-mail adres in:


 
   

4 Pleinen Lijnen Sferen

Wij hebben het Lijnen Pleinen Sferen concept omarmd en in het plan doorgezet, zij het in een iets gewijzigde volgorde. Slaan de lijnen in het gemeentelijke concept vooral op de toevoerwegen naar Scheveningen, in dit plan hebben ze een vervolg gekregen in lijnen voor de bezoeker nadat hij/zij het vervoermiddel heeft verlaten.

Het te ontwerpen verkeersmodel behoort volgens ons een afgeleide te zijn van de allocatie van functies aan de diverse pleinen. In hoofdstuk 5 gaan we dieper in op het thema Verkeer en parkeren.
Alleen daar waar de toegekende functies inrichtingseisen stellen aan verkeer en parkeren worden deze in dit hoofdstuk genoemd.

4.1 Pleinen
Bezoekers gaan nu primair naar Scheveningen voor de zee en het strand. Strand & boulevard is feitelijk het grootste plein van Scheveningen. De meeste activiteiten vinden dan ook plaats op en aan de boulevard.

Het verleden heeft al geleerd dat grote pleinen in Scheveningen funest zijn voor verblijfneigingen van bezoekers en bewoners. Naast de boulevard is het enige goed functionerende plein in Bad momenteel het Gevers Deynootplein, beter bekend als het Kurhausplein, juist omdat het zo ingesloten en intiem is. Zelfs nu in de winter zit in het weekend alle horeca vol. De bebouwing heeft hier een gunstig effect op de wind zodat het er prettig toeven is.

Om pleinen goed te laten functioneren is het creëren van beschutting tegen weer en wind een belangrijke randvoorwaarde.

De Pier zien wij als een belangrijk plein met goede kansen en ernstige bedreigingen. Duidelijke lijnen naar de Pier zal het toevalligheidbezoek vergroten. Daarnaast moet het aanbod aan functies worden verruimd, zodat er ook meer gericht bezoek plaatsvindt.
Ook het Palaceplein is een plein met ernstige bedreigingen, maar ook met grote kansen. Nu functioneert het vooral als spoorwegemplacement en autoroute. Door zijn schaal is het er uitermate winderig en onaangenaam toeven. Omdat op dit plein de OV-reiziger het eerst met Bad in aanraking komt, zal de ontvangstfunctie moeten worden versterkt. Maatregelen in de sfeer van verkeersluw maken, aankleding, inrichting, verlichting en toevoegen van functies zijn nodig.

Het Circusplein heeft nauwelijks een verbinding met de overige pleinen, vooral als gevolg van het (tram)verkeer en de congestie bij de parkeergarage. Door ook dit plein verkeersluw te maken, het theateraanbod te vergroten en enige horeca toe te voegen kan dit plein een echt theater- en cultuurplein worden.

Economische versterking
Pleinen kunnen een belangrijke economische impuls opleveren, wanneer bestaande functies worden versterkt en nieuwe functies worden toegevoegd. Wij denken hierbij aan:

  • Versterking ontvangstfunctie op het Palaceplein, verder te versterken door toevoeging hotelfunctie en kleinschalige horeca.
  • Versterking horeca- en verblijffunctie op het Gevers Deynootplein.
  • Vergroting van het theater- en cultuuraanbod op het huidige Circusplein en toevoeging horeca-aanbod.
  • Toevoeging theater-/concertfaciliteiten, wellnessfaciliteiten en familieattracties à la Madame Tussaud op de Pier;
  • Versterking/upgrading functie boulevard ten noorden van de Pier.

In het hoofdstuk deelgebieden zal op de pleinen verder worden ingegaan.

Zie paragraaf 4.2, pagina 42 Nota van Uitgangspunten Scheveningen-kust

lijnen
De drie belangrijkste lijnen naar zee zijn de eerste aankondiging, het visitekaartje, van de badplaats. Door beplanting en inrichting van deze lijnen kan de kust al diep in de stad worden beleefd en wordt de weg naar zee duidelijk gewezen.

pleinen
Elk van de drie lijnen eindigt in een openbaar plein. Het plein bepaalt de identiteit en sfeer van het deelgebied. Dit plein vormt het hart van het deelgebied en is het bindmiddel voor de functies die passen bij de omgeving. Hierdoor worden de bestaande identiteiten van Haven, Bad en Dorp versterkt en ontstaat ruimte voor vernieuwing.

sferen
De omgeving van het plein ademt de sfeer van het deelgebied. De sfeer wordt bepaald door de uitstraling van de openbare ruimte, de functies en de architectuur. De nodige aanpassingen, zoals verbetering openbare ruimte, toevoegen nieuwe programma's, bieden ook ontwikkelingskansen.